Ο Συνδεσμος Μας

 

Λίγα λόγια για το Σύνδεσμο μας...

Το πρώτο 'club' οπαδών του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία ιδρύθηκε στις αρχές Μαρτίου του 1996. Ονομαζόταν 'Green Line Fighters - Nicosia Fan Club' και λειτούργησε ως ανεξάρτητο club. Δεν κράτησε πολύ καιρό και ανέστειλε τη δράση του.

Το καλοκαίρι του 2002 αποφασίσαμε να οργανώσουμε επιτέλους τους Παναθηναϊκούς της Κύπρου σε πιο σταθερή βάση και απευθυνθήκαμε στους Mad Boys. Η έγκριση από τον αθηναϊκό σύνδεσμο για ίδρυση παραρτήματος τους στην Κύπρο δόθηκε αμέσως, αφού στην παρέα υπήρχαν άτομα που τύγχαναν της εμπιστοσύνης των Mad Boys. Έτσι ιδρύθηκαν ανεπίσημα οι 'Mad Boys Cyprus'. Για την αμέριστη βοήθεια τους τότε τιμήθηκαν οι μητροπολιτικοί Mad Boys στην πρώτη επίσημη εκδήλωση του Συνδέσμου μας. Από τότε και μέχρι το 2004 πραγματοποιήσαμε εκδρομές, όχι μόνο για ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και για αγώνες μπάσκετ και βόλλεϋ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2004 ο Σύνδεσμός απέκτησε επίσημη υπόσταση, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία και μετονομάστηκε σε 'Παναθηναϊκός Σύνδεσμος Λευκωσίας' (για να γινόταν αντιληπτός από όλους τους Κυπρίους ο σκοπός ύπαρξης του Συνδέσμου, 'ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ'). Όμως όλοι πια μας γνωρίζουν ως Mad Boys Cyprus και αυτό το όνομα χρησιμοποιούμε ανεπίσημα.

Το 2006 μεταστεγαστήκαμε στο σημερινό μας χώρο και ουσιαστικά άρχισε μία δύσκολη περίοδο για το Σύνδεσμο, ως επακόλουθο της κακής λειτουργίας της ΠΑΕ και της αντιπαράθεσης της με τους συνδέσμους της Θ13. Ο Σύνδεσμός μας από τη μέρα της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα ήταν και είναι μέρος όλων των οργανωμένων κινήσεων των συνδέσμων της Θ13 (αρχικά στους Ανεξάρτητους Συνδέσμους και τώρα στον Ενιαίο Φορέα).

Για δύο χρόνια (2006-2008) ο Σύνδεσμος στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά στον ίδιο (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) πυρήνα των 5-6 ανθρώπων (για όλα τα λειτουργικά-οικονομικά ζητήματα) και σε ένα μικρό και διαρκώς ανανεωνόμενο κύκλο 10-15 ατόμων, που προσπαθούσε, πέρα από την οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, ο μικρός χώρος μας να γεμίζει φωνή σε όλους τους αγώνες του Παναθηναϊκού μας. Ιδιαίτερα για αυτά τα άτομα ένα μεγάλο 'ευχαριστούμε'.

Το καλοκαίρι του 2008 ζήσαμε τις μεγάλες αλλαγές στο Σύλλογο. Δώσαμε το 'παρών' στο ιστορικό πια συλλαλητήριο εκείνη την Κυριακή του Απριλίου και ήμασταν εκεί για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές. Μετά το συλλαλητήριο κορυφαία στιγμή για το Σύνδεσμο ήταν η παρουσία μας σε επίσημο αγώνα του Champions League που έδωσε ο Παναθηναϊκός εδώ στη Λευκωσία (ΓΣΠ, 2008).

Από τότε μέχρι και σήμερα πολλά άλλαξαν. Τη διετία 2008-2010 ζήσαμε την υγεία της 'πολυμετοχικότητας' που έδωσε σφυγμό στο Σύλλογο και που μας έφερε το ντάμπλ του 2010 και το ρεκόρ των εισιτηρίων διαρκείας. Ο Σύνδεσμός μας γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση, με νέα και περισσότερα άτομα να ασχολούνται με τα κοινά εδώ στη Λευκωσία. Ακόμα όμως και τότε ο Παναθηναϊκός μας εξακολουθούσε δέσμιος της οικογένειας Βαρδινογιάννη και υπονομεύτηκε εκ νέου κάθε όραμα αλλαγής προς το καλύτερο.

Έτσι, τη διετία 2011-2012 βιώσαμε ένα απίστευτο πισωγύρισμα σε πολλούς τομείς, γεγονός που επηρέασε σε κάποιο βαθμό και το Σύνδεσμο. Το καλό όμως για εμάς, συμπληρώνοντας πια 10 χρόνια από την ίδρυσή μας (2002), είναι ότι διαθέτουμε πια ένα πολύ ενεργό και συνειδητοποιημένο πυρήνα 20-25 ατόμων που στηρίζουν το Σύνδεσμο ποικιλοτρόπως και μία διαχρονική βάση άνω των 300 μελών. Η αξία του έργου του Συνδέσμου μας φαίνεται στο ότι ο ιδεολογικός πυρήνας μας βοήθησε μέσα σε μία δεκαετία να ιδρυθούν άλλοι 4 σύνδεσμοι στο νησί (Παραλίμνι, Πάφος, Λεμεσός και Λάρνακα), που ανήκουν όλοι στη Θ13.

Το 2012 περάσαμε στη φάση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Ως Σύνδεσμος στηρίξαμε έμπρακτα, αλλά και κριτικά, τη διοίκηση Αλαφούζου. Στην αρχή τουλάχιστον. Μετά από τον πρώτο χρόνο προσαρμογής στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα της Ελλάδας, τα δείγματα φαίνονταν παράξενα έως θολά. Η μόνη αξιόλογη και κορυφαία στιγμή η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Αναστασίου. Ακολούθησε η αποδόμηση εκείνης της επιτυχίας.

Τελικά ο πρόεδρος-διαχειριστής όχι μόνο απέτυχε στο πλάνο πενταετίας (αν υπήρχε τέτοιο), αλλά επέλεξε να συμμαχήσει ξεδιάντροπα με τον απόλυτο εχθρό, τον υπόδικο του λιμανιού, τον οποίο, δήθεν, πολεμούσε (για να εξυπηρετήσει έτσι και πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του Συλλόγου). Στα τέλη του 2017 είδαμε ξανά το γνωστό έργο, πάρκαρε (και αυτός) τις μετοχές της ΠΑΕ, έχοντας αυξήσει το χρέος της κατά δεκάδες εκατομμύρια -χωρίς κανένας σήμερα να γνωρίζει πόσο ακριβώς είναι- και καθιστώντας της εκ νέου όμηρο της Motor Oil. Η τελική αίσθηση είναι ότι πρόκειται για απατεώνα ολκής, που πέρα από το προσωπικό του συμφέρον, εξυπηρέτησε και σχέδια διάλυσης του Συλλόγου. Φτάνοντας πια στο 2019, αν κάτι είναι ξεκάθαρο, είναι η πεποίθηση ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο άτυπος κυβερνήτης της Ελλάδας για δεκαετίες, ουδέποτε «έφυγε» από τον Παναθηναϊκό. Έχοντας ως κρυφό χαρτί τον Αλαφούζο κατάφερε και την ομάδα να ελέγχει (μέχρι να αποφασίσει τι θα την κάνει οριστικά) και την εκδίκησή της να πάρει για το 2008. Ακόμα και σήμερα στο διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ υπάρχουν πειθήνια εκτελεστικά όργανα της οικογένειας.

Όσον αφορά τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό Α.Ο., το 2013 ζήσαμε μία νέα περίοδο, με την τότε Θ13 στην ηγεσία, που επιτέλους επανάφερε την 'παναθηναϊκή υγεία', έστω και προσωρινά, για ένα Ενιαίο και Αδιαίρετο Παναθηναϊκό. Ωστόσο, για διαφόρους λόγους, οι εξελίξεις και εδώ δεν ήταν οι επιθυμητές. Σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται και στην αποδυνάμωση και απονεύρωση της ίδιας της Θ13, που προκάλεσαν (και προκαλούν) όλοι οι διοικητικοί παράγοντες του Συλλόγου των τελευταίων 8-9 χρόνων.

Μία μικρή ελπίδα γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2018, με την ανάληψη της διοίκησης του Ερασιτέχνη από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Χωρίς τους πυλώνες Παύλο και Θανάση δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορεί να σταθεί στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περισσότερο τα νέα δεδομένα. Αν και ο χρόνος μας πιέζει, θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα να δούμε ξεκάθαρα δείγματα γραφής από τον ίδιο τόσο στα προβλήματα της ΠΑΕ, όσο και στα ζητήματα του Ερασιτέχνη και στο γηπεδικό. Καλώς ή κακώς, έχουμε φτάσει σε μία εποχή που μας απασχολεί η βιωσιμότητα όλου του Συλλόγου, και όχι μόνο της ΚΑΕ. Συνεπώς όλοι κρίνονται. Η στάση και οι αποφάσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου την προσεχή περίοδο 2019-20 θα δείξουν αν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε αυτόν.

Παρά τα παραπάνω αποκαρδιωτικά που ζούμε, όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίσαμε ως σύνδεσμοι Θ13 Κύπρου να οργανώνουμε την παρουσία μας στα γήπεδα, όπου αγωνιζόταν ο Παναθηναϊκός. Όμως, πέρα από τη φυσική παρουσία μας, σημαντική στιγμή θεωρούμε επίσης την ανοιχτή επιστολή μας το 2015 προς την UEFA και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπου επίσημα και ξεκάθαρα καταγγείλαμε τη βρωμιά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πιστοί στο καθήκον συνεχίζουμε και στηρίζουμε όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού μας. Είμαστε ο πιο παλιός και ανεξάρτητος σύνδεσμος ελλαδικής ομάδας στο νησί. Ακόμη και στους (πολύ) δύσκολους πια καιρούς, κοινωνικά, οικονομικά και οπαδικά, χωρίς πολλά λόγια αλλά με πράξεις, μικρές ή μεγάλες. Ο πυρήνας του Συνδέσμου μεγάλωσε και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο, με αξιόλογο και αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό πίσω του, που αγωνίζεται για την ομάδα και το όραμα του Καλαφάτη.

Ο Σύνδεσμος μας στεγάζεται στην οδό Ανδρέα Αραούζου 7Α, απέναντι από το Υπουργείο Εμπορίου (η οδός είναι κάθετος στη λεωφ. Μακαρίου, στο κέντρο της Λευκωσίας). Είναι ανοικτός σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ομάδας και στους σημαντικούς αγώνες μπάσκετ και ερασιτέχνη. Διαθέτει projector για να βλέπουμε τους αγώνες της Πανάθας και οργανωμένο κυλικείο.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ